}

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πρωινό ή βραδινό διάβασμα;

Από το θυμάμαι να έχουμε την ίδια κουβέντα με την κολλητή μου: «Μα καλά, πως μπορείς να διαβάζεις πρωί-πρωί;», μου έλεγε αυτή και εγώ της απαντούσα: «Εσύ πως μπορείς να διαβάζεις δύο η ώρα τη νύχτα!».

Και αυτή η κουβέντα συνεχίστηκε και στο λύκειο, στις πανελλαδικές και στο πανεπιστήμιο.

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος και ο χρόνος διαβάσματος είναι διαφορετικοί σε κάθε μαθητή και το βιολογικό ρολόι λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες για το βιολογικό μας «ωράριο»; Όταν έχει να κάνει με διάβασμα και γενικότερα με νοητικές εργασίες, οι περισσότεροι ενήλικες αποδίδουν καλύτερα αργά το πρωί. Καθώς η σωματική θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται μετά το πρωινό ξύπνημα και συνεχίζει την αύξησή της έως το μεσημέρι, η λειτουργική μνήμη, η εγρήγορση και η συγκέντρωση σταδιακά βελτιώνονται, ενώ ένα ζεστό πρωινό ντους μπορεί να επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Βέβαια, μια άλλη θεωρία υποστηρίζει το εξής: Πρωί θεωρία, βράδυ ασκήσεις. Δηλαδή; Οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για να διαβάσεις θεωρητικά μαθήματα, λεπτομέρειες και καινούργιες έννοιες. Οι βραδινές ώρες ευνοούν την κριτική επεξεργασία και τις ασκήσεις. Γι'αυτό εξηγείται ότι εγώ λειτουργούσα καλύτερα το πρωί -όντας στη θεωρητική κατεύθυνση-, ενώ η κολλητή μου που ήταν τεχνολογική, τα βράδια! Όπως και να έχει πάντως, μετά το βραδινό διάβασμα, χρειάζεται ένας καλός ύπνος, αν θέλεις να βοηθήσεις τη μνήμη σου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ικανότητα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης τυπικά αρχίζουν μετά το μεσημέρι να φθίνουν. Η προσοχή των περισσότερων ανθρώπων εύκολα αποσπάται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα μελέτη του δρος Ρόμπερτ Μάτσοκ, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η εγρήγορση τείνει να «βουλιάζει» μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, εξάλλου, αρχίζει να γίνεται έντονη η υπνηλία, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη ώρα για έναν σύντομο (20 έως 30 λεπτά) μεσημεριανό ύπνο.

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε; Πως το πρωινό διάβασμα είναι, γενικά πιο αποδοτικό, αλλά είναι στην καθαρή προτίμηση του μαθητή πότε τον βολεύει! Και σίγουρα καλός ύπνος, παιδιά!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου