}

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Θέμα: Πυρηνική Ενέργεια

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενέργεια των καυσίμων
Ηλεκτρική ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια
Αιολική ενέργεια
Ηλιακή ενέργεια

Στην εποχή μας η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι δεδομένη. Απέναντι σ’ αυτό το γεγονός άλλοι τοποθετούνται θετικά και άλλοι αρνητικά.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΕΝΕ
1. Εξασφαλίζεται άφθονο και φθηνό ρεύμα (απεριόριστη ενέργεια), χωρίς να εξαντλείται η φύση με τις συμβατικές μορφές παραγωγής του (πχ κάρβουνο, λιγνίτης, πετρέλαιο).
2. Υπάρχει μικρότερο σχετικά κόστος.
3. Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά κάποιες ασθένειες.
4. Δεν μολύνεται το περιβάλλον, αφού ό,τι περισσεύει μπορεί να ελεγχθεί και ν’ αποθηκευτεί.
5. Δίνεται διέξοδος στο ενεργειακό πρόβλημα, που αλλιώς οδηγείται στο αδιέξοδο.
6. Παρέχεται η δυνατότητα στην τεχνολογία να κάνει άλματα και ν’ ανακαλύψει περισσότερο τη φύση, αφού θα εργάζεται καθημερινά με την πυρηνική ενέργεια.
7. Ακόμη και η επίλυση των προβλημάτων του Τρίτου κόσμου μπορεί να ευνοηθεί από τη γενίκευση της χρήσης της, αφού η παραγωγή αγαθών δεν θα είναι οικονομικά ασύμφορη.
8. Ανάπτυξη βιομηχανίας αφού θα είναι η πρώτη κινητήρια δύναμη της λειτουργίας της.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ
1. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, αφού ακόμα και ο άνθρωπος δεν είναι κάτοχος όλων των μυστικών που θα εξασφάλιζαν μια ασφαλή χρήση της.
2. Είναι πολύ πιθανό το τεχνολογικό ατύχημα ή το ανθρώπινο λάθος. Πολλά τέτοια έχουν γίνει, με κορυφαία την περίπτωση του Τσερνομπίλ, από την έκρηξη του οποίου οι συνέπειες δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη.
3. Απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα, πχ ένας σεισμός, μπορεί να σταθούν μοιραία και πρόξενα ενός ατυχήματος.
4. Η χρήση για ειρηνικούς σκοπούς  νομιμοποιεί τη χρήση για πολεμικούς σκοπούς, απότοκος των οποίων είναι η ανακάλυψή της (Ας μην ξεχνάμε ότι πυρήνας του ατόμου διασπάστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).
5. Δεν εξουδετερώνονται τα κατάλοιπα. Πολύ δε περισσότερο σοβαρό και επικίνδυνο είναι ότι δεν γνωρίζουμε τη μελλοντική συμπεριφορά τους.
6. Υπονομεύεται το μέλλον του πλανήτη από καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε ακριβώς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου