}

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα: Κοινή γνώμη

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Δύσκολος ο ορισμός ενός τέτοιου όρου, γιατί περιορίζει το δυναμικό της χαρακτήρα ( δεν είναι κάτι σταθερό αλλά μεταβάλλεται) και τον ψυχοκοινωνικό της χαρακτήρα ( ιδιοσυγκρασία ατόμων, παράγοντες που διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία.
Η κοινή γνώμη  πρόκειται για σύνολο αντιλήψεων που γίνονται κοινά (από όλους ή έστω την πλειοψηφία) αποδεκτές. Είναι απρόσωπη – ανώνυμη, δεν ταυτίζεται δηλαδή με ένα συγκεκριμένο άτομο ή άτομα. Η κοινή γνώμη υπολογίζει, φοβάται, σέβεται. 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ
1. Παιδεία – επίπεδο κοινωνίας: η παιδεία καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία αποτιμούμε πρόσωπα και πράγματα. Ανεβασμένο, υψηλό επίπεδο παιδείας σημαίνει κοινή γνώμη «ανοιχτή» απροκάλυπτη, αντικειμενική. Χαμηλό επίπεδο σημαίνει προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, ανορθολογικά στοιχεία.
2. Αξίες, παραδόσεις, νόρμες, πολιτισμικό επίπεδο κοινωνίας 
3. Πνευματικοί άνθρωποι: έχουν κύρος και η γνώμη τους βαραίνει στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου.
4. Γεωγραφική θέση του τόπου: περιοχές παραθαλάσσιες επιτρέπουν τη διακίνηση ιδεών, άρα κοινή γνώμη «ελαστική». Περιοχές δυσπρόσιτες, απομονωμένες κοινή γνώμη αυστηρή, συντηρητική
5. Πολίτευμα
6. Συμφέροντα: η κρίση και θέση ατόμων και ομάδων επηρεάζονται από τα συμφέροντά τους
7. Μ.Μ.Ε.- Διαφήμιση: σήμερα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες επηρεασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, συστήματα κατεύθυνσης μαζών

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ
1. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν, έχει ανάγκη τους συνανθρώπους του, άρα και τη γνώμη τους.
2. Αν την αγνοήσει θα περιθωριοποιηθεί.
3. Αποτελεί γνώμη της πλειοψηφίας, άρα είναι σεβαστή.
4. Είναι συμβιβασμός θεμιτός και αναγκαίος πρέπει επομένως να την υπολογίζουμε με την έννοια του σεβασμού, ιδιαίτερα, οι πολιτικοί που είναι αιρετοί και εξαρτώνται από αυτή, τόσο, ώστε να μην έχουν προσωπική ζωή. Επίσης στον επαγγελματικό χώρο, δεδομένου ότι σε ορισμένα επαγγέλματα επιβάλλει ακόμη και ορισμένο μοντέλο συμπεριφοράς και ενδυμασίας.
5. Κριτική διάθεση απέναντί της, διαφορετικά κινδυνεύουμε να ισοπεδωθούμε και να ζούμε για τους άλλους

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου